Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Hidak képes leírás - Duna.tlap.hu
részletek »

Hidak - Duna.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: duna.tlap.hu » Hidak
Keresés
Találatok száma - 9 db
 A budapesti Kossuth híd átadása

A budapesti Kossuth híd átadása

1946. január 18-án adták át a forgalomnak Budapest történetének legjelentősebb félállandó hídját, mely a Kossuth tér és a budai Batthyány tér között húzódott. A Kossuth Lajosról elnevezett ideiglenes átkelő a terveknek megfelelően 10 éven keresztül, 1956-ig biztosította az összeköttetést a Duna két partja között, ezután négy évvel pedig nyomtalanul eltűnt a főváros térképéről.

A Duna hídjai - könyv

A Duna hídjai - könyv

Megjelent a maga nemében világviszonylatban is unikális híd témájú könyvem 'A Duna hídjai - A Fekete-erdőtől a Fekete tengerig' címmel, magyar, német, angol nyelven. A magyar hidakra, hídmérnökök munkájára az európai műszaki kultúrába illesztve is méltán lehetünk büszkék.

A jéghídtól a hajóhídig

A jéghídtól a hajóhídig

A repülőhíd a kompközlekedés egyik módja. Általában ott alkalmazzák, ahol rendszeres és nagy a forgalom, az áthidalandó víz pedig széles. Előnye a komppal szemben, hogy kikötése a parthoz egyszerűbb és némi időmegtakarítással jár. Az átkelőhelytől a folyásiránnyal szemben, a folyó szélességének két-háromszorosára tehető távolságban erős és biztos horgonyt vetnek, s ezen függ - hosszú kötélen - a hidas (lapos fenekű dereglye, később kettős, katamarán testtel, lovak, kocsik, emberek szállítására). A hosszú kötél lehet a víz alatt, amint az kisebb folyókon lenni szokott, de lehet a vízszint fölött is, amely esetben csónakok támasztják alá. Ebben az esetben hordalék, uszadék nem akadályozza szabad mozgását. A hidast a víz sodra - a kormánylapátra, illetve a hajótestre gyakorolt erő - hajtja egyik partról a másikra.

Budapest hídjai

Budapest hídjai

A Lánchíd előtt: Az első állandó dunai híd Traianus császár idejében létesült az Al-Dunán. A balladába foglalt híd: Budapest második hídja a Margit híd, amely Arany Jánost is megihlette. Kell egy híd Budapest egyik jelképe, a Lánchíd Széchenyi István kezdeményezésére épült. Erzsébet királyné hídja Az 1903-ban átadott, eredetileg eklektikus stílusban épült függőhíd nevét a Genfben meggyilkolt Erzsébet királynéról kapta. Ahol az utolsó szöget maga a császár verte be Budapest legrövidebb hídját, a 1896-os átadásakor Ferenc Józsefről elnevezett, ma Szabadság híd néven ismert alkotást Feketeházy János vágsellyei származású mérnök tervei alapján építették a millenniumi kiállítás tiszteletére. Petőfi híd 1933 és 1937 között készült. A pesti és budai körút déli szakasza forgalmának átvezetése céljából kezdték el építeni Álgyai Hubert Pál tervei alapján. A legfiatalabb Az eredeti elképzelések szerint a Lágymányosi híd a '96-os világkiállítás céljait szolgálta volna.

Budapesti hidak

Budapesti hidak

Az Árpád híd Budapest egyik közúti Duna hídja Budapest III. kerülete és Budapest XIII. kerülete között, egyben a leghosszabb budapesti Duna-híd. Ma a híd Budapest legforgalmasabb hídja, naponta mintegy 150 000 jármű halad át rajta. Erzsébet híd A népszerű Habsburg királynőről, Sissiről (Erzsébet királyné) elnevezett híd az egyetlen budapesti híd, melyet nem lehetett rekonstruálni a II. Világháborút követően, így új épült helyette. A főváros első, műemlék hídja, háttérben a budai Várral csodálatos látvány, ami sok turistát csalogatott már Budapestre. Gróf Széchenyi István felkérésére William Tierney Clark tervező és Adam Clark kivitelező építették meg 1839-1849 között. A budapesti Margit híd a Szent István körutat és a Margit körutat köti össze a Margit-sziget érintésével. A főváros második állandó hídjaként 1872 és 1876 között épült, 1876. április 30-án avatták fel. A 2008-ban átadott 1862 méter hosszú Megyeri híd az ország modernizációjának szimbóluma. A Rákóczi híd Budapest második legújabb Duna-hídja. Közvetlenül az Összekötő vasúti híd mellett található. A híd 1995-2011 között a Lágymányosi híd nevet viselte. Szabadság-híd A Szabadság híd Budapest egyik, 1896-ban, a főváros harmadik közúti átkelőjeként átadott hídja. A Szent Gellért tér és a Fővám tér között vezet át a Dunán, a Kiskörút folytatásaként.

Duna hidak

Duna hidak

A Dunán összesen 342 híd van. A Duna-hidak száma jelenleg 295, a hajózható Duna-ágakon 47 híd található. Érdekesség, hogy 26 duzzasztóművön lehetséges az átkelés is gyalogosan és kerékpárral. Van néhány, amelyen közúti közlekedés is folyik.

Hidak a középkorban

Hidak a középkorban

A hidak történetéről, a középkori hidakról kaphatunk igényes átfogó képet. Az oldal ismerteti Budapest összes hídjának építés-történetét, a hidak jellemzőit: Megyeri híd, Északi Vasúti híd, Hajógyári híd, Árpád híd, Margit híd, Lánchíd, Erzsébet híd, Patőfi híd, ...

Mária Valéria híd - Esztergom

Mária Valéria híd - Esztergom

A Mária Valéria híd Duna-híd az esztergomi Prímás-sziget és a szlovákiai Párkány között, a Duna 1718,5 folyamkilométerénél. A helyiek 2001-ig csak Csonkahídnak nevezték. Hossza 514 méter. A határátkelőhely a szlovák hídfőnél volt.

Történelmi hidak és kutak Bécsben

Történelmi hidak és kutak Bécsben

Duna-menti városként Bécsnek sok hídja is van: tíz Duna-hídja, 32 Duna-csatorna hídja, 40 Wien folyó hídja, 271 vasúti hídja és más hídjai. A metró az Otto Wagner által tervezett városi vasútból fejlődött ki, amely több híd megépítését tette szükségessé.

Tuti menü