Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Szigetek képes leírás - Duna.tlap.hu
részletek »

Szigetek - Duna.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: duna.tlap.hu » Szigetek
Keresés
Találatok száma - 9 db
3 lélegzetelállítóan szép sziget

3 lélegzetelállítóan szép sziget

Bár az ország legismertebb Duna-szigeteinek, a Szigetköz ártéri tájainak vagy épp a Margitsziget oltalmat nyújtó, árnyas tölgyeinek is megvan a maguk egyedülálló varázsa, számtalan apró, zöld gyöngyszemet találhatsz a vén folyó nyugodt hazai szakaszára felfűzve. A következő három a legszebbek közé tartozik.

40 éve a Duna mélyén a titokzatos Senki szigete

40 éve a Duna mélyén a titokzatos Senki szigete

Jókai nem hazudott: létezett a 'Senki szigete'. A magyar-román-szerb hármashatár közepén elnyúló Ada-Kadeh szigete turisztikai attrakciónak számított jó klímája, vadregényes festői romjai és etnikai egzotikuma miatt, amely a Vaskapu I. erőmű építése miatt 40 éve tűnt el a Duna hullámaiban.

A Csepel-sziget és környéke kistérség

A Csepel-sziget és környéke kistérség

A Csepel-sziget és a Kis-Duna mente településeinek életét mindig a folyó közelsége határozta meg. A Duna vizének termékenyítő ereje táplálta a kövér legelőket, a buja folyóparti erdőségeket és a vadvilágban gazdag, lápos ingoványokat. Az itt élők ma is kihasználják a víz adta lehetőségeket. A sziget mindkét oldalán kutak sorakoznak, amelyek biztosítják az ivóvíz-ellátást. A nádszigetek és a holtágak szövevényében pedig horgászok és kirándulók csónakjai siklanak.

A Margitsziget egykor és ma

A Margitsziget egykor és ma

Arany János öregkorának, kései életművének nagyon fontos, talán még emblematikusnak is tekinthető színhelye az 1860-1870-es évek Margitszigete. A Sziget legendás hely lett, s éppen az életmű itt született híres darabjai által. Ezért éreztük fontosnak, hogy bemutassuk a régi, egykor volt Margitszigetet. A mai Sziget képeit s rövid leírását mindehhez csak azért párosítottuk, hogy kielégítsük a 'S ma? mi látszik ebből ma? Érezhető-e még valami a Tölgyek alatt hangulatából?' stb. típusú természetes kíváncsiságot...

Duna-sziget Bécsben

Duna-sziget Bécsben

A 21 kilométer hosszú, de csak 70-210 méter széles Donauinsel, a Duna-sziget Bécs egyik kiemelt pihenőövezete. A rendezett, hangulatos szigeten bárok, éttermek és éjszakai szórakozóhelyek sora mellett számos sportolási lehetőség található: kajak, görkorcsolya, kerékpár, kocogás, úszás. A dunapart homokos, kavicsos, füves kialakítása szinte karibi hangulatot idéz, azért el is nevezeték Copa Cagrana-nak. Hagyományosan június végén itt tartják Európa legnagyobb ifjúsági fesztiválját, a Donauinselfestet, mely ingyenesen látogatható.

Kirándulás a Szentendrei-szigeten

Kirándulás a Szentendrei-szigeten

A Szentendrei-sziget egy dunai sziget Budapesttől északra. Az Árpád korban a Rosd nemzettség birtoka, ezért Rosd szigetnek is nevezték. Hosszúsága 31 km, szélessége 3,5 - 2,3 km között változik. Délen a Lupa-sziget kapcsolódik hozzá. Területe 56 km2.

Margitsziget

Margitsziget

Nevét a 14. században kapta Árpád-házi Margit hercegnőről, IV. Béla király lányáról, aki a királynak a tatárjárás alatt tett fogadalmához híven a Domonkos-rend apácakolostorában élt itt a 13. században. Nevezték még Szent András szigetének is, majd pedig az ott levő ájtatos hajlékok után Boldogságos Szűz Mária vagy röviden Boldogasszony szigetének.

Rácalmási szigetek

Rácalmási szigetek

A védett terület magába foglalja a rácalmási Nagy-szigetet, a Duna zátonyszigeteit és a közöttük található ágrendszert. A szigetre, mint a Duna menti hasonló területekre a puha-, illetve keményfa ligeterdők voltak a jellemzők. Az emberi beavatkozások hamar átalakították ezt a helyzetet. A sziget magasabban fekvő területeink régebben nagyobb kiterjedésű gyepek helyezkedtek el, biztosítva a község számára a legelő területet. A szigetet borító erdőterületek több mint felét mára átalakított, erősen kezelt, mesterségesen telepített erdők teszik ki. Még így is jelentős, egybefüggő tömbökben találkozhatunk kőrises-tölgyes erdőkkel. A lágyszárú vegetáció értékes fajai a teljes területen tömegesen előforduló, védett ligeti csillagvirág és a nyári tőzike. Ritkább a szintén védett téli zsurló és a fekete galagonya. A szigeten két fokozottan védett madár fajunk fészkel több-kevesebb rendszerességgel. A Duna vizén, télen számos récefaj több százas állománya pihen meg. A természetvédelmi terület feladata, hogy megőrizze a Duna mellett mára csak foltokban megmaradt ártéri keményfa- és puhafa ligeterdőket, a rájuk jellemző növény és állatvilággal együtt.

Szigetköz települései

Szigetköz települései

A' Szigetköz 'a Győri medencének a Duna (Öreg-Duna, Nagy Duna) és a Mosoni Duna által határolt kistája. Magyarország legnagyobb szigete, melynek területe: 375 km∓up2;. Hossza 52,5 km, szélessége átlagosan 6-8 km. A lejtési viszonyok alapján két részre a Felső és Alsó Szigetközre osztható fel. Tengerszint feletti magassága 110 m-től 125 m-ig változik.

Tuti menü