Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A Duna képes leírás - Duna.tlap.hu
részletek »

A Duna - Duna.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: duna.tlap.hu » A Duna
Keresés
Találatok száma - 5 db
Duna

Duna

A Duna a második leghosszabb folyam Európában (a Volga után). Németországban, a Fekete-erdőben ered két kis patakocska, a Brigach és a Breg összefolyásával Donaueschingennél, és innen délkeleti irányban 2850 kilométert tesz meg a Fekete-tengerig. Magyarország egész területe e folyam vízgyűjtőjén terül el, itteni főágának hossza 417 km, ezért az ország vízrajzának meghatározó alkotóeleme.

Duna Tanösvény

Duna Tanösvény

A projekt A Duna Tanösvény egy 13 pontból álló, informatív sétatúra a Margit-híd és a Petőfi-híd között a budapesti Duna-parton. A tanösvény egyes pontjain fiatal kortárs képzőművészek, grafikusok, építészek munkái mesélik el a Duna történetét, jelenét és elképzelt jövőjét. Bepillanthatsz a régmúlt Duna-part szórakozási formáiba, a folyó természeti kincseibe és megismerheted a dunai legendákat is. Egyedül vagy baráti társasággal is nekivághatsz, gyalogolhatsz vagy bringázhatsz, útba ejthetsz akár csak egy-két pontot, vagy végigmehetsz az egész útvonalon. Ha megpihennél, várunk a Belgrád rakparti nemzetközi hajóállomáson! A stégen ledőlhetsz a növényekkel körbevett hatalmas nyugágyon, társasjátékozhatsz, sőt akár még a randidat is odaszervezheted. A lényeg, hogy élvezd Budapest belvárosának legnagyobb természeti kincsét, a Dunát!

Földrajzi leírás

Földrajzi leírás

A Duna Európa második leghosszabb és legbővizűbb folyója a Volga után, hossza 2860 km. Az a hely, ahonnan egy folyó az útjára indul, a folyó eredése, a folyók útja a torkolatnál ér véget. A Duna Németországban, a Fekete-erdőben két kis forrásból ered és gazdagon szerteágazó torkolattal ömlik a Fekete tengerbe. Útja során hegyeket tör át, hasadékot vés a sziklába, völgyeket mélyít a hegyek közé, hatalmas síkságokat tölt fel. A vízfolyás a torkolatig lehet: ér, csermely, patak, folyó folyam. A legkisebb az ér, a legnagyobb a folyam. A Dunát általában folyónak nevezzük, de az 1000 kilométernél hosszabb, bővizű természetes vízfolyást folyamnak hívják. A Duna is folyam. A következő országokon folyik keresztül: Németország, Ausztria, Szlovákia, Magyarország, Horvátország, Szerbia, Románia, Bulgária, Ukrajna és Moldovát is érinti.

Horgászvizek

Horgászvizek

A Duna európai viszonylatban a Volgát követően a második legnagyobb folyó Közép-Európa déli részének vizeit vezeti le. Hosszúsága a forrástól a torkolatig 2860 km. Igazi nemzetközi folyó, 9 ország határát érinti, vagy keresztezi. Országunkat megközelítően a középső, 1434-1851 fkm közötti szakasza érinti.

Pallas Nagylexikon

Pallas Nagylexikon

A Dunát az ókorban Danubiusnak, alsó szakaszában Isternek nevezték. A Danubius név némelyik szerint thrák, mások szerint szkitha, az Ister név pedig kelta eredetü. A Dunával már a mithosz is foglalkozik; Herkules az Ister forrásaitól hozta az olajfát, amelynek galyaival az olympiai győzőket kitüntették; forrásainál laktak Apolló tisztelő; az Isteren hajózott fel Jázon argonauta társaival

Tuti menü