Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Az erdőtől a tengerig képes leírás - Duna.tlap.hu
részletek »

Az erdőtől a tengerig - Duna.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: duna.tlap.hu » Az erdőtől a tengerig
Keresés
Találatok száma - 5 db
A Fekete-erdőből a Fekete-tengerbe

A Fekete-erdőből a Fekete-tengerbe

A Duna a pliocén korban kezdett kialakulni, amikor a Nyugati-Alpok vizein táplálkozó Ős-Duna a Bajor-medence feltöltése után megkezdte útját. Vízgyűjtőterülete egykor jóval nagyobb volt a mainál, amire bizonyíték a sok kiszáradt völgy a Sváb-Alpok déli vonulatain. Az azóta kialakult mélyebben fekvő Rajna a Duna forrásterületéről nagy mennyiségi vizet szállított és szállít ma is el, de mivel a hegység nagy része mészkőből áll, a számtalan földalatti búvópatak a vizet leginkább a Rajna felé szállítja a Duna forrásterületéről.

Ahonnan a Duna ered...

Ahonnan a Duna ered...

Ha csodálatos erdei tájakra vágysz, válaszd a Fekete-erdőt... Az erdei túrák mellett, látogass el Donauschingen városba, hiszen itt található a Duna-forrás, amely rengeteg turistát vonz évről évre.

Bulgária mint úticél

Bulgária mint úticél

Bulgária a Fekete-tenger partján fekv∓mp;tilde; állam a Balkánon. Legnagyobb hossza: 520 km, legnagyobb szélessége: 330 km Határok: északon Románia - 609 km, legnagyobb részben a Duna által (470 km), nyugaton Szerbia - 506 km, délen Görögország - 493 km, Törökország - 259 km, keleten Fekete-tenger - 378 km.

Hol ered a Duna? Biztos?

Hol ered a Duna? Biztos?

Nem kis meglepetés éri azokat, akik a dél-németországi Donaueschingenben fölkeresik a turistanevezetességnek számító Duna-forrást. Pár száz méteres séta után azt tapasztalják, hogy a Duna-patak eltűnik az igazi folyó méretű Brigachban. A Dunát szinte észre sem lehetne venni, ha a kis torkolatot nem keretezné apró neoklasszicista építmény, a Duna-templom.

Románia vizei

Románia vizei

A Duna gazdasági jelentősége az ország számára óriási. Forgalmas vízi út, amely összekapcsolja a Duna menti országokat, a Rajna-Majna-Duna csatorna megépítése után pedig lehetővé teszi a hajózást az Északi-tenger és a Fekete-tenger között. A Duna és a delta Románia legfontosabb halászterülete. A folyó erejét elektromos erőművek értékesítik, vizét a Bărăganban és Dobrudzsában öntözésre használják. Ugyanakkor a delta és a Kazán-szoros sok turistát is vonz.

Tuti menü