Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Cikkek, filmek, fotók képes leírás - Duna.tlap.hu
részletek »

Cikkek, filmek, fotók - Duna.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: duna.tlap.hu » Cikkek, filmek, fotók
Keresés
Találatok száma - 5 db
A Fekete erdőtől a Fekete-tengerig

A Fekete erdőtől a Fekete-tengerig

A Duna menti országok (Német Szövetségi Köztársaság, Ausztria, Csehszlovákia, Magyarország, Jugoszlávia, Bulgária, Románia és az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság) filmművészei 1956 nyarán összegyűltek Budapesten. A találkozón döntés születetett arról, hogy a jövőben közösen egy filmet készítenek a Dunáról, hogy a Duna menti nemzetek béke iránti vágyát és a filmművészek nemes szándékát fejezzék ki. A kooprodukciós film a maga nemében, első volt a közép-kelet európai filmtörténetben és amely a múlt század ötvenes éveiben egyedülálló nemzetközi együttműködésről tett bizonyságot. A film nyelvi változatai megtalálhatóak az országok nemzeti filmarchívumaiban (Szlovák Filmintézet, Magyar Nemzeti Filmarchívum).

Al-Duna

Al-Duna

Az Al-Duna legszebb része a két Kazán-szoros környéke. A Kazán-szoros felső része a hosszabb és keskenyebb Nagy-Kazán (974-970 fkm), míg az alsó valamivel szélesebb, de rövidebb a Kis-Kazán (967-964 fkm). A kettőt a dubovai kiöblösödés választja el egymástól. A szoros szélessége alig haladja meg a 170 métert. A víz mélysége Dubovánál 80 méter, ez a Duna teljes hosszának legmélyebb pontja. A Kazán-szoros után a meder ismét kiszélesedik, és irányt változtat. Valamivel lejjebb helyezkedik el Orsova, az egész szakasz legfontosabb települése. Orsova alatt a folyó egy jobb kanyarulatot vesz, majd itt következik a Vaskapu. Az erőmű 1972-es átadása előtt a folyó vízmélysége 50 cm és 50 m között változott, mederben számos szikla és zátony akadályozta a haladást.

Fotóalbum

Fotóalbum

A Duna a világ 'legnemzetközibb' folyója,10 országon halad át,vizgyüjtö területe pedig további 7 országot érint, partjain több jelentős település épült, ezek közül négy főváros: Bécs, Pozsony, Budapest és Belgrád. Települések ahol a Duna átfolyik: Németország: Donaueschingen, Ulm, Ingolstadt, Regensburg és Passau. Ausztria: Linz, Ybbs, Melk, Krems,Tulln,Bécs, Hainburg és Grein. Szlovákia: Pozsony, Komárom és Párkány. Magyarország: Győr, Gönnyü, Komárom, Esztergom, Szob, Pilismarot, Dömös, Visegrád, Kisoroszi, Dunabogdány, Tahitótfalu, Leányfalu, Pócsmegyer, Szigetmonostor, Szentendre, Budakalász, Nagymaros, Kismaros, Verőce, Vác, Göd, Dunakeszi, Budapest, Szigetszentmiklós, Százhalombatta, Ercsi, Dunaharaszti, Ráckeve, Dunaújváros, Dunaföldvár, Solt, Paks, Kalocsa, Baja és Mohács. Szerbia: Apatin, Gombos, Palánka, Újvidék, Zimony, Belgrád, Kevevára és Szendrő. Horvátország: Vukovár. Románia: Újmoldova, Orsova, Szörényvár, Calafat, Corabia, Turnu Mägurele, Zimnicea, Gyurgyevó, Oltenita, Cälärasi, Fetesti, Cernavodä, Härsova, Mäcin, Bräila, Galac, Isaccea, Tulcea, Sulina. Bulgária: Vidin, Lom, Orjahovo, Nikopol, Szvisztov, Russe, Szilisztra. Moldova: Giurgiulesti. Ukrajna: Renyi, Ismail és Kilia. A Dunába a következö folyók ömlenek: Németország: Altmühl, Iller, Lech, Naab,I sar és Inn. Ausztria: Traun, Enns és Morva. Szlovákia: Morva, Vág, Garam és Ipoly. Magyarország: Rába, ...

Fotók a Duna-toronyból - Bécs

Fotók a Duna-toronyból - Bécs

A 252 méter magas torony a Bécsi Nemzetközi Kertészeti Kiállítás alkalmából építették 1964-ben a Duna parkban. A Duna-toronyban kávézó működik, amely forog a tengelye körül. Egy óra alatt teszi meg a 'körutat'.

Képek a Duna-forrástól Berlinig

Képek a Duna-forrástól Berlinig

Németország fotók: Képek a Duna-forrástól Berlinig: Donaueschingen, Neuburg, Ulm, Passau, Berlin, München, Regensburg, Duna-menti kerékpárút, búzaföldek, Fekete-erdő.

Tuti menü