Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Élővilág és természetvédelem képes leírás - Duna.tlap.hu
részletek »

Élővilág és természetvédelem - Duna.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: duna.tlap.hu » Élővilág és természetvédelem
Keresés
Találatok száma - 6 db
A Duna-Delta felfedezése!

A Duna-Delta felfedezése!

A Világörökség részét képező Duna-delta Európa talán legnagyobb madárparadicsoma. A vízi világ több mint háromszáz madárfajnak ad otthont, a mediterrán, a mongol, a szibériai és a kínai faunatartományok egyaránt képviseltetik magukat.

Bős-Nagymaros

Bős-Nagymaros

Csaknem 30 év, legalább 30 ezer oldalnyi dokumentum, két ország, egy felépített és egy elbontott vízlépcső. A számok nyelvén így lehetne beszélni arról a Bős-nagymarosi projektről, ami itthon mind a közvéleményben, mind a politikában időről-időre vitákat és indulatokat kavar. Környezetvédelem, energiagazdálkodás, bel- és külpolitika egyaránt részei annak a szövevényes történetnek, aminek hátteréről a szűk szakmai közvéleményen kívül az egyszerű magyar állampolgár eddig vajmi keveset tudhatott.

Duna-Delta

Duna-Delta

Összesen 1456 állatfaj lakja a vidéket. Több mint 300 madárfaj él a területen, amelyből 176 itt is költ. Érdemes kiemelni a 2500 párt számláló pelikán telepet, amely, egyedülálló Európában. A 45 édesvízi halfaj közül a legnagyobb testű a viza, amely régen míg a víz tisztasága megengedte, akár Budapestig is felúszott. Az 1473 fajt számláló növényvilág szintén értékes. Főleg a különböző élőhelyek társulásainak életbetartása fontos feladat. Az ún. úszó szigetek zsombékos, sásos növényzete nagyszerű legelőhely az itt élő háziállatok számára.

Duna-Dráva Nemzeti Park - Duna-menti területek

Duna-Dráva Nemzeti Park - Duna-menti területek

A Duna mentén a Sió-csatorna torkolatától a déli országhatárig húzódik a védett terület. Itt található Gemenc és Béda-Karapancsa, melyek az Alföld részei. A Dunának ezen a szakaszon az esése csökken, így sebessége is kisebb, ezért középszakasz jellegűvé válik. Kanyarogva (meanderezve) folyt, a magával hozott iszapból és homokból zátonyokat épített, állandóan változtatta medrét. A túlfejlett kanyarokat természetes úton átvágta, így keletkeztek a holtágak és a mélyebb területen a belső tavak. A folyó vízrendezése alapjaiban változatta meg ezt a helyzetet. A folyószabályozások során a jeges árak gyorsabb levonulása, valamint a hajózás érdekében a kanyarokat átvágták, a folyót gátak közé szorították. A medret a gyorsabban folyó víz kimélyítette, ezért a vízszintje csökkent, sőt ez a talajvízszint jelentős csökkenését eredményezte. A holtágakkal tarkított sárközi szakaszon az árvízvédelmi töltést a folyamtól viszonylag távolabb építették meg, a Kalocsai Érsekség birtokhatárán. Így maradhatott fenn Európa egyik legnagyobb összefüggő hullámtere, Gemenc.

Duna-Ipoly Nemzeti Park

Duna-Ipoly Nemzeti Park

A földtani és tájképi értékek körében a Duna és a hegyek kapcsolatának legszebb példája a Dunakanyar. A nemzeti park területén vulkáni és üledékes eredetű kőzetek egyaránt megtalálhatók, kiegészülve a folyóvölgyek helyenként ma is változó allúviumával, a kavicságyban épülő-pusztuló zátonyokkal. Kiemelkedő jelentőségűek a hegységi részeken eredő források és változó vízhozamú patakok, melyek szinte kivétel nélkül az Ipolyba vagy a Dunába sietnek.

Vizát a Dunába 2020-ra!

Vizát a Dunába 2020-ra!

A Kárpát-medencében évszázadok óta a vizát tartották a halak közül a legméltóbbnak arra, hogy az uralkodók és a nagyurak asztalára kerüljön. Vajon lesz-e idő, amikor ismét ott úszkálhat a Vizafogónál?

Tuti menü