Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Duna linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Duna képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: duna.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 108 db
 A budapesti Kossuth híd átadása

A budapesti Kossuth híd átadása

1946. január 18-án adták át a forgalomnak Budapest történetének legjelentősebb félállandó hídját, mely a Kossuth tér és a budai Batthyány tér között húzódott. A Kossuth Lajosról elnevezett ideiglenes átkelő a terveknek megfelelően 10 éven keresztül, 1956-ig biztosította az összeköttetést a Duna két partja között, ezután négy évvel pedig nyomtalanul eltűnt a főváros térképéről.

 Hihetetlen, milyen helyek vannak Romániában!

Hihetetlen, milyen helyek vannak Romániában!

Románia 1990-ben csatlakozott a Világörökség Egyezményhez: ennek első eredményeként a Duna-delta természeti értékei, a vidék biológiai sokfélesége védelem alá került. A Fekete-tengerbe ömlő Duna Európa második legnagyobb és legjobb állapotban megőrzött folyótorkolatát alkotja. A hatalmas természetvédelmi terület keskeny csatornák által egymásba kapcsolódó, számos édesvizű tavát nagy kiterjedésű növénytakaró borítja. Ez kontinensünk legnagyobb egybefüggő mocsárvidéke, és a Volga-delta mögött a második legnagyobb deltatorkolata. Itt található a világ egyik leghatalmasabb úszó nádszigete. A vízi világ több mint 300 madárfajából 176 itt is költ: kormoránok, kárókatonák, fehér pelikánok és borzas gödények lakják be a területet

3 lélegzetelállítóan szép sziget

3 lélegzetelállítóan szép sziget

Bár az ország legismertebb Duna-szigeteinek, a Szigetköz ártéri tájainak vagy épp a Margitsziget oltalmat nyújtó, árnyas tölgyeinek is megvan a maguk egyedülálló varázsa, számtalan apró, zöld gyöngyszemet találhatsz a vén folyó nyugodt hazai szakaszára felfűzve. A következő három a legszebbek közé tartozik.

40 éve a Duna mélyén a titokzatos Senki szigete

40 éve a Duna mélyén a titokzatos Senki szigete

Jókai nem hazudott: létezett a 'Senki szigete'. A magyar-román-szerb hármashatár közepén elnyúló Ada-Kadeh szigete turisztikai attrakciónak számított jó klímája, vadregényes festői romjai és etnikai egzotikuma miatt, amely a Vaskapu I. erőmű építése miatt 40 éve tűnt el a Duna hullámaiban.

A Csepel-sziget és környéke kistérség

A Csepel-sziget és környéke kistérség

A Csepel-sziget és a Kis-Duna mente településeinek életét mindig a folyó közelsége határozta meg. A Duna vizének termékenyítő ereje táplálta a kövér legelőket, a buja folyóparti erdőségeket és a vadvilágban gazdag, lápos ingoványokat. Az itt élők ma is kihasználják a víz adta lehetőségeket. A sziget mindkét oldalán kutak sorakoznak, amelyek biztosítják az ivóvíz-ellátást. A nádszigetek és a holtágak szövevényében pedig horgászok és kirándulók csónakjai siklanak.

A Duna hídjai - könyv

A Duna hídjai - könyv

Megjelent a maga nemében világviszonylatban is unikális híd témájú könyvem 'A Duna hídjai - A Fekete-erdőtől a Fekete tengerig' címmel, magyar, német, angol nyelven. A magyar hidakra, hídmérnökök munkájára az európai műszaki kultúrába illesztve is méltán lehetünk büszkék.

A Duna mellékfolyói

A Duna mellékfolyói

Magyarország leghosszabb folyója a Duna. Hossza 2850 km ebből a magyarországi főágának hossza 417 km. Az ország második leghosszabb folyója a Tisza, ami 962 km, de ebből magyarországi szakaszának hossza 584,9 km (a Tisza a Duna mellékfolyója). A Duna jobb parti mellékfolyói: a Lajta, a Rábca, a Rába, aminek a teljes hossza: 322 km, ebből a magyarországi szakaszának hossza 211,3 km, a Sió-csatorna, aminek a teljes hossza: 120,8 km, és a Dráva, ami teljes hossza: 749 km, ebből mindössze 90 km hajózható. A Duna bal parti mellékfolyója: az Ipoly, jelenlegi teljes hossza: 212,43 km (szabályozás előtt 254 km), magyarországi szakaszának hossza 143 km.

A Duna mente népének ártéri gazdálkodása

A Duna mente népének ártéri gazdálkodása

Claudio Magris szépre szánt könyve került a kezembe, címe: Duna. 'A könyv -- írja a szerző --, nem, vagy legalábbis nem csak a folyóról, a folyó földrajzáról, vagy akár a történelméről szól. A Duna egy metafora: az összetett és ellentmondásosan rétegződő modern identitás, sőt mindenféle identitás metaforája...' Identitáson persze Magris az etnikai identitást érti, azt keresi, azt igyekszik megfejtem könyvében. Választása indokolt is, hiszen korunk egyik nagy ellentmondása a gettókba tömörülő csoportazonosságok állandósult viszálya. Vonz is Magris ajánlata, hogy belecsábuljak az etnikai identitás metaforájába, és végigjárjam vele az irodalmi és politikai azonosságok folyamatát.

A Duna-Delta felfedezése!

A Duna-Delta felfedezése!

A Világörökség részét képező Duna-delta Európa talán legnagyobb madárparadicsoma. A vízi világ több mint háromszáz madárfajnak ad otthont, a mediterrán, a mongol, a szibériai és a kínai faunatartományok egyaránt képviseltetik magukat.

Hirdetés
A Duna-delta kincsei

A Duna-delta kincsei

A Duna-delta a 2950 kilométer hosszú folyó vége, itt torkollik a Duna a Fekete-tengerbe. A delta egyik ága az ukrán-román határt is képezi, délről pedig a Románia területén található Dobrudzsai-síkság határolja. A torkolat hozzávetőleg kilencezer éves lehet, és a Duna által hozott hordalék útján alakult ki. A területen mindössze húszezer ember él, ám így is nagyon színes kulturális és történelmi szempontból a vidék. Sok néprajzkutatót vonz a hely, mivel számos népcsoport telepedett itt le, vagy él kisebb-nagyobb közösségekben: románok, ukránok, tatárok, görögök, lipovánok (orosz származású, óortodox hitű népcsoport), törökök, ruszinok és mintegy kétszáz magyar is. A Duna-delta Európában a második legnagyobb deltatorkolat, csak a Volga-delta előzi meg. Területe 3440 km2, és ez a hordalékok miatt évente 40 m2-rel növekszik. A delta 1991 óta a Világörökség részét képezi.

A fehér ló legendája

A fehér ló legendája

Ama királyok közül Árpád volt a leggazdagabb és leghatalmasabb, Almus fia, aki Eleud fia, ő meg Ugeg fia volt. Apját, Almust még az erdelwi hazában megölték, nem mehetett be ugyanis Pannoniába. Erdelwben tehát megpihentek és barmaikat is új erőre kapatták. Mikor pedig a lakosoktól hallották, milyen termékeny a föld, meg hogy a Duna a legjobb folyó és a világon nincs jobb föld ama részeknél, közös tanácskozás eredményeként elküldték követüket Kundnak Kusid nevű fiát, hogy menjen, szemlélje meg a földet és ismerkedjék meg a föld lakosaival. Mikor tehát Kusid Ungaria középső vidékére érkezett és leereszkedett a Duna vidékére, látta, hogy a táj szép, körös-körül a föld jó és termékeny, jó a folyóvíz és füves a partja, megtetszett neki. Azután a tartomány fejedelméhez ment, a Zuatapolug nevűhöz, aki Attila után uralkodott, üdvözölte őt népe nevében és elmondta, miért jött.

A Fekete erdőtől a Fekete-tengerig

A Fekete erdőtől a Fekete-tengerig

A Duna menti országok (Német Szövetségi Köztársaság, Ausztria, Csehszlovákia, Magyarország, Jugoszlávia, Bulgária, Románia és az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság) filmművészei 1956 nyarán összegyűltek Budapesten. A találkozón döntés születetett arról, hogy a jövőben közösen egy filmet készítenek a Dunáról, hogy a Duna menti nemzetek béke iránti vágyát és a filmművészek nemes szándékát fejezzék ki. A kooprodukciós film a maga nemében, első volt a közép-kelet európai filmtörténetben és amely a múlt század ötvenes éveiben egyedülálló nemzetközi együttműködésről tett bizonyságot. A film nyelvi változatai megtalálhatóak az országok nemzeti filmarchívumaiban (Szlovák Filmintézet, Magyar Nemzeti Filmarchívum).

A Fekete-erdőből a Fekete-tengerbe

A Fekete-erdőből a Fekete-tengerbe

A Duna a pliocén korban kezdett kialakulni, amikor a Nyugati-Alpok vizein táplálkozó Ős-Duna a Bajor-medence feltöltése után megkezdte útját. Vízgyűjtőterülete egykor jóval nagyobb volt a mainál, amire bizonyíték a sok kiszáradt völgy a Sváb-Alpok déli vonulatain. Az azóta kialakult mélyebben fekvő Rajna a Duna forrásterületéről nagy mennyiségi vizet szállított és szállít ma is el, de mivel a hegység nagy része mészkőből áll, a számtalan földalatti búvópatak a vizet leginkább a Rajna felé szállítja a Duna forrásterületéről.

A Hasulyó család egy deszkán evez végig a Dunán

A Hasulyó család egy deszkán evez végig a Dunán

Egy egész család indult el augusztusban, hogy rekordot döntsenek, és végigevezzenek egy speciális deszkán a Dunán: a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig. Negyven napon keresztül váltják egymást a szülők valamint a gyerekek, és egymást biztatják a kemény fizikai munkával járó feladat teljesítésében.

A jéghídtól a hajóhídig

A jéghídtól a hajóhídig

A repülőhíd a kompközlekedés egyik módja. Általában ott alkalmazzák, ahol rendszeres és nagy a forgalom, az áthidalandó víz pedig széles. Előnye a komppal szemben, hogy kikötése a parthoz egyszerűbb és némi időmegtakarítással jár. Az átkelőhelytől a folyásiránnyal szemben, a folyó szélességének két-háromszorosára tehető távolságban erős és biztos horgonyt vetnek, s ezen függ - hosszú kötélen - a hidas (lapos fenekű dereglye, később kettős, katamarán testtel, lovak, kocsik, emberek szállítására). A hosszú kötél lehet a víz alatt, amint az kisebb folyókon lenni szokott, de lehet a vízszint fölött is, amely esetben csónakok támasztják alá. Ebben az esetben hordalék, uszadék nem akadályozza szabad mozgását. A hidast a víz sodra - a kormánylapátra, illetve a hajótestre gyakorolt erő - hajtja egyik partról a másikra.

A legjobb hajóutak a Dunán

A legjobb hajóutak a Dunán

A Duna menti országok legnagyobb büszkeségére, a világ legjobb folyami hajóútjai között tartják számon a Dunán szervezett utakat. A Cruise Critic idei 10-es listájából világosan kiderül, hogy a Duna maga mögé utasította a világ leghíresebb folyóit, így a Nílust, a Mekongot, a Jangcét és a Volgát. Mozgalmas, változatos nyaralások a Dunán és világ leghíresebb folyóin.

A Margitsziget egykor és ma

A Margitsziget egykor és ma

Arany János öregkorának, kései életművének nagyon fontos, talán még emblematikusnak is tekinthető színhelye az 1860-1870-es évek Margitszigete. A Sziget legendás hely lett, s éppen az életmű itt született híres darabjai által. Ezért éreztük fontosnak, hogy bemutassuk a régi, egykor volt Margitszigetet. A mai Sziget képeit s rövid leírását mindehhez csak azért párosítottuk, hogy kielégítsük a 'S ma? mi látszik ebből ma? Érezhető-e még valami a Tölgyek alatt hangulatából?' stb. típusú természetes kíváncsiságot...

Tuti menü