Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Könyvek, irodalom képes leírás - Duna.tlap.hu
részletek »

Könyvek, irodalom - Duna.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: duna.tlap.hu » Könyvek, irodalom
Keresés
Találatok száma - 4 db
A Duna mente népének ártéri gazdálkodása

A Duna mente népének ártéri gazdálkodása

Claudio Magris szépre szánt könyve került a kezembe, címe: Duna. 'A könyv -- írja a szerző --, nem, vagy legalábbis nem csak a folyóról, a folyó földrajzáról, vagy akár a történelméről szól. A Duna egy metafora: az összetett és ellentmondásosan rétegződő modern identitás, sőt mindenféle identitás metaforája...' Identitáson persze Magris az etnikai identitást érti, azt keresi, azt igyekszik megfejtem könyvében. Választása indokolt is, hiszen korunk egyik nagy ellentmondása a gettókba tömörülő csoportazonosságok állandósult viszálya. Vonz is Magris ajánlata, hogy belecsábuljak az etnikai identitás metaforájába, és végigjárjam vele az irodalmi és politikai azonosságok folyamatát.

Claudio Magris: Duna

Claudio Magris: Duna

Ulmba készülődve Claudio Magris Duna-könyvét lapozgatom újra meg újra. Pedig nem útikalauz, sokkal több annál, főleg időutazás vagy amint szerzője definiálja Bildungsroman és igaza van. Úti esszé és nevelődési regény egyidejűleg. De, vajon miért is ne lenne egyszersmind mindkettő, kérdem én, aki egyébként is vonzódom a hibrid műfaj után. Emiatt Exterritórium című regényemmel sikerült kellőképpen zavarba hozni a kritikusokat.

Kalóz a Dunán

Kalóz a Dunán

Bedő István újságíró jól szerkesztett, érdekesen és ötletesen megírt, izgalmas és hangulatos részletekben gazdag úti beszámolót írt arról az egyedülálló vállalkozásról, amelynek három társával egy balatoni kalózvitorlással és egy motorcsónakkal vágott neki. Könyvében jóízűen mesél emberekről és tájakról, a vitorlázás szépségeiről. Mindezt érdekesen egészítik ki az események láncolatába fűzött művészettörténeti, történelmi, kultúrhistóriai leírások. Írását az az őszinte törekvés kíséri végig, hogy összekösse a nagy folyó mentén élő, különböző kultúrkörökhöz tartozó népeket.

Mészáros lászló: A Duna

Mészáros lászló: A Duna

A 'mi' Dunánk, mondja a magyar. És mondja a német, az osztrák, a szlovák, a szerb, a bolgár és a román is. A mi Dunánk, mondjuk, de mindannyian másképpen gondolunk rá, mindannyiunknak más képet idéz. Németországnak csak egyik, bár tagadhatatlanul mitikus folyója, az osztrákok legendává növesztették, nekünk, magyaroknak a legnagyobb folyamunk, a bolgárok, a románok a hömpölygő, bölcs öreg folyóra gondolnak. A Duna című fotóalbum a folyás irányában haladva a forrástól a deltáig, a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig kilenc fejezetre osztva mesél a víz körül állandóan változó tájról, emberről és történelemről. Mészáros László sokévi munkájának egy töredékét, a legszebb felvételeket lehet itt látni, Száraz Miklós György a közép-európai népek történelméhez oly szorosan kötődő folyóról szól, de nem csak a vízről. Ókori történészek, gondolkodók, ismert nagy utazók, írók, filozófusok, költők megfigyeléseit, érveit veti össze, ütközteti, elbizonytalanít és meggyőz, észrevétlenül oktat és közelebb hozza mindazt, ami neki, nekünk a Duna: a római limes mentén, a castellumokban és burgusokban élő, a kolostorokba húzódó, halálukat a folyóban lelő, a partjain nehezen élő emberek, a part, szikla, holtág, hajó, erdő, hal, háló, nád, sziget és ember közegét. Mert a Duna mindez. Mindannyiunké és egyikünké sem egészen. Ennek megismerésében és felismerésében segít ez a könyv.

Tuti menü