Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Mellékfolyók képes leírás - Duna.tlap.hu
részletek »

Mellékfolyók - Duna.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: duna.tlap.hu » Mellékfolyók
Keresés
Találatok száma - 4 db
A Duna mellékfolyói

A Duna mellékfolyói

Magyarország leghosszabb folyója a Duna. Hossza 2850 km ebből a magyarországi főágának hossza 417 km. Az ország második leghosszabb folyója a Tisza, ami 962 km, de ebből magyarországi szakaszának hossza 584,9 km (a Tisza a Duna mellékfolyója). A Duna jobb parti mellékfolyói: a Lajta, a Rábca, a Rába, aminek a teljes hossza: 322 km, ebből a magyarországi szakaszának hossza 211,3 km, a Sió-csatorna, aminek a teljes hossza: 120,8 km, és a Dráva, ami teljes hossza: 749 km, ebből mindössze 90 km hajózható. A Duna bal parti mellékfolyója: az Ipoly, jelenlegi teljes hossza: 212,43 km (szabályozás előtt 254 km), magyarországi szakaszának hossza 143 km.

A Rába-Rábca menti holtágak

A Rába-Rábca menti holtágak

A Rába mentén három, a Rábca mentén hét, összesen tíz holtágat vizsgáltunk, elhelyezkedésüket a 37. ábrán mutatjuk be. Mindegyik holtág az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Győr) illetékességi területén van.

Mosoni-Duna

Mosoni-Duna

A Mosoni-Duna a Duna szigetközi vízrendszerének déli részét lezáró dunai fattyúág. A Duna és mellékágrendszereinek szigetközi-csallóközi szakasza önmagában egy védendő morfológiai képződmény, amelyet a folyamatos változás jellemez. A Mosoni-Duna kialakulása, mai formája alapvetően a Duna vízrendszerének kialakulásához, illetve annak szabályozási munkáihoz köthető.

Rába folyó

Rába folyó

A Rába hazánk legtermészetesebb folyója. A Rába országhatár és Csákánydoroszló közötti szakasza végig az Őrségi Nemzeti Park területéhez tartozik, annak egyik legértékesebb része. Folyószabályozási beavatkozások csak hosszabb-rövidebb szakaszán, általában a települések közvetlen környezetében történtek. A folyó ártere jelentős részben megőrizte természetes növényvilágát, a kemény és lágylombos (fehérnyár és fűz) ligeterdőket, réteket.

Tuti menü