Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Mondák és legendák képes leírás - Duna.tlap.hu
részletek »

Mondák és legendák - Duna.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: duna.tlap.hu » Mondák és legendák
Keresés
Találatok száma - 5 db
A fehér ló legendája

A fehér ló legendája

Ama királyok közül Árpád volt a leggazdagabb és leghatalmasabb, Almus fia, aki Eleud fia, ő meg Ugeg fia volt. Apját, Almust még az erdelwi hazában megölték, nem mehetett be ugyanis Pannoniába. Erdelwben tehát megpihentek és barmaikat is új erőre kapatták. Mikor pedig a lakosoktól hallották, milyen termékeny a föld, meg hogy a Duna a legjobb folyó és a világon nincs jobb föld ama részeknél, közös tanácskozás eredményeként elküldték követüket Kundnak Kusid nevű fiát, hogy menjen, szemlélje meg a földet és ismerkedjék meg a föld lakosaival. Mikor tehát Kusid Ungaria középső vidékére érkezett és leereszkedett a Duna vidékére, látta, hogy a táj szép, körös-körül a föld jó és termékeny, jó a folyóvíz és füves a partja, megtetszett neki. Azután a tartomány fejedelméhez ment, a Zuatapolug nevűhöz, aki Attila után uralkodott, üdvözölte őt népe nevében és elmondta, miért jött.

Ausztriai legendák  Richárd király Dürnstein várában

Ausztriai legendák Richárd király Dürnstein várában

A legenda szerint az egyik keresztes hadjáratban, a Szent földön V. Leopold babenbergi herceg súlyosan megsérült. A sebeiből folyó vér eláztatta hosszú fehér köpenyét tetőtől talpig és teljesen vörösre festette. Amikor a csata után levette az övét, akkor vette észre, hogy egy sáv teljesen fehéren maradt az öve alatt. Ekkor határozta el a herceg, hogy Ausztria új zászlója piros - fehér - piros lesz.

Az ulmi skatulya története

Az ulmi skatulya története

Már a középkorban nagy jelentősége volt Ulm város gazdasági életében a dunai hajózásnak. Az erdőkben gazdag Allgäuból nagyszámban közlekedtek tutajok az Iller folyón egészen Ulmig. A személyek és a szállítmány védelmére tetőszerű építményt készítettek a tutaj közepére. A Duna sodrását kihasználva ezzel az egyszerű megoldással biztonságosan tudtak sót, posztót, vásznat és vasércet szállítani.

Bérces Csanád: Szomorúerdő legendája

Bérces Csanád: Szomorúerdő legendája

Valahol az újpesti ártérben terült el ez az erdő, amit régen Szomorúerdőnek hívtak. A városiak nevezték el így, mert fái egész évben halottak voltak, nem növesztettek se leveleket, sem virágokat, és olykor-olykor akasztófára emlékeztető fáskérgűeket találtak benne az ártéri emberek, amikről furcsán eltorzult fiatalok holttestei lógtak. A rendőrség tehetetlen volt ezekben a bűnügyekben, évszázadok óta nem sikerült előkeríteni ezen gyilkosságok elkövetőjét. Voltak, akik úgy tartották, hogy boszorkányok éltek abban az erdőben.

Leendák és igaz történetek Győrről

Leendák és igaz történetek Győrről

Győr ismert szimbólumát, a vaskakast a törökök a város elfoglalásakor, 1594-ben állították széljelzőként a Dunakapu térre. A megszálló seregek vezetője hitt abban, hogy a vár bevehetetlen és büszkén azt jósolta: Győr akkor lesz ismét keresztény kézen, ha a vaskakas elkezd kukorékolni, és az alatta lévő félhold teliholddá változik. Négy évvel később aztán, amikor a vár visszavételére vonuló magyar sereg elérte a Fejérvári Kaput, egy bátor huszár felmászott a vaskakashoz, és az éj leple alatt ott várakozott egészen napfelkeltéig. A hajnali derengésben akkor trombitájával utánozta a kakaskukorékolást, és mivel a felkelő nap sugaraiban a félhold teliholdként pompázott, a törökök azt hitték, hogy a jóslat beteljesedett, istenük a magyarok pártjára állt. A nagy pánikban felrobbantották a lőporos hordókat, megpecsételve ezzel a csata sorsát.

Tuti menü