Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Történelem képes leírás - Duna.tlap.hu
részletek »

Történelem - Duna.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: duna.tlap.hu » Történelem
Keresés
Találatok száma - 5 db
A római Limes

A római Limes

A limes több szakasza is felkerült már a Világörökségi Listára. A magyarországi szakasz várományosi dokumentációja 2003-ban készült el. A Világörökségi Listára történő felterjesztés benyújtásának elkészítéséig még nagyon sok munka vár a hazai szakemberekre. Óriási kiterjedésű területet kell felmérni, dokumentálni, terveket készíteni az ott található emlékek bemutatására és jövőbeni hasznosítására. Ez a munka nem végezhető el -nem lehet sikeres- az adott területeken élők partneri együttműködése nélkül.

Aquincum római település és katonai tábor

Aquincum római település és katonai tábor

A rómaiak az időszámításunk kezdete körüli időkben foglalták el a mai Dunántúlt. A mai Budapest területének írásos történelme a római helyőrséggel, Aquincummal kezdődik, amelyet 89 körül alapítottak a Duna jobb partján egy kelta település - a mai Óbuda - közelében. Aquincum 106-tól a 4. század végéig Alsó-Pannónia központja volt. Virágkora a 2.-3. századra esett. Két részből állt: északabbra a polgárváros, délebbre a táborváros terült el.

Az Európai Limes

Az Európai Limes

A Római Birodalom terjeszkedése közben meghódította a mai Európa jelentős részét, a mai Nagybritanniától egészen a Fekete tengerig. Az új területek megtartása folyamatos katonai jelenlétet igényelt. Így jött létre talán a világ leghosszabb, szinte összefüggő határvédelmi rendszere az európai limes. A határ hossza és az általa védett terület nagysága a különböző korszakokban jelentősen változott. A folyamatos hódítás következtében az addigi határterületek a birodalom belsejébe kerültek. Legnagyobb kiterjedését Traianus alatt i.sz. 116-ban érte el. Az európai limes mentén általában folyók jelentették a határt, így a Rajna és a Duna szinte teljes hosszában határvédelmi szerepet töltött be.

Danubius Fluvius

Danubius Fluvius

A múltban a Duna gyors folyása nem tette lehetővé a tartós hidak építését. A Duna felső szakaszán Ulm környékén azonban már a középkorban építettek egy pár erősebb fahidat. Az első kőhíd a Duna-ág felett épült a 12. században Regensburgban. A Duna többi szakaszán sok évszázadon keresztül átkelőhelyeket és kompátkelőhelyeket építettek. A múltban az európai földrajzi forrásokban a Dévény és Hainburg között elterülő szakaszt Porta Hungaricának - Magyar-kapunak is nevezték, mert a Duna ezen szakaszá keresztül folyt a Magyar Királyság területére. A mai Pozsony területén a Duna nagyon széles és sekély volt, mert többfelé ágazott szét és az árterületen szigetek képződtek. A Duna későbbi szabályozásának következtében a folyó három ágra osztódott. A középső ág a 19. század végén vált hajózhatóvá a medermélyítés következtében.

Nándorfehérvár vára 1456-ban

Nándorfehérvár vára 1456-ban

Milyen is volt Nándorfehérvár vára 1456-ban? Hol vívták meg a magyar seregek élet-halál harcukat az Oszmán Birodalom rettentő ármádiája ellen? Ezekre a kérdésekre kívánok választ adni rövid értekezésemben.

Tuti menü