Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Városok - Donaueschingentől Magyarországig képes leírás - Duna.tlap.hu
részletek »

Városok - Donaueschingentől Magyarországig - Duna.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: duna.tlap.hu » Városok - Donaueschingentől Magyarországig
Keresés
Találatok száma - 12 db
A Nibelungok útja

A Nibelungok útja

Esztergomban, németül Granban, Magyarország ősi fővárosában fejeződik be a történet. Az Árpádházi királyok palotáját ábrázolta a költő, mint Attila várát (Etzelsburg). Itt élt Krimhilda Siegfried halála után második férjével, Attilával, a hun királlyal és fiukkal. Itt ért véget a Krimhilda meghívására érkezett nibelungok élete is egy nehéz harc után.

Az ég felé törő és mindjárt kétszer olyan jó: Ulm

Az ég felé törő és mindjárt kétszer olyan jó: Ulm

1810 óta Ulm duplán létezik: mint Ulm és mint Neu-Ulm. Egy szerződésben szabályozták, hogy Ulm Würtemberghez kerül, a Duna jobb partján fekvő városrészek azonban Bajorországban maradnak. Ez a látogatók számára kétszeres okot ad arra, hogy ellátogassanak Ulmba: egyrészt lüktető nagyváros az ulmi székesegyházzal és a történelmi belvárossal; másrészt pedig egy barátságos középváros súlyos víztornyával, a régi erődítménnyel és néhány sörfőzdével.

Az osztrák Dunakanyar - Wachau

Az osztrák Dunakanyar - Wachau

Gazdag történelmi múlt, rendkívüli kulturális kincsek és kitűnő élvezetek. A festői táj, a kitárulkozó látóhatár majd a beszűkülő tér, a szőlőhegyek és a gyümölcsösök játékos változásai elvarázsolják a látogatót. Ugyanúgy, ahogy a művészeket és gondolkodókat is. A környék az életet kedvelők és a műértők kedvelt találkahelye.

Duna Menti Múzeum Komárom

Duna Menti Múzeum Komárom

A komáromi Duna Menti Múzeum székhelye a Nádor utcában található, az 1913-ban épült kultúrpalota épületében. A szlovákiai magyar kultúra egyik legfontosabb központja, egyben Szlovákia leggazdagabb római kori gyűjteményével is büszkélkedhet. (2002 és 2007 között a múzeum hivatalos magyar neve Magyar Kultúra és Duna Mente Múzeuma volt, 2007. október 29-én az intézményfenntartó Nyitrai kerület képviselőtestülete kivette nevéből a magyar kultúrára vonatkozó kifejezést.)

Hangulatos és életvidám: Ingolstadt

Hangulatos és életvidám: Ingolstadt

Egy város sok arccal - teli hagyományokkal és történelemmel, egyben modern, városi hangulattal, eleven és életvidám: Ingolstadt, az egykori bajor hercegi rezidencia, egyetemi- és erődváros a Duna mentén a késő középkori báj és különböző atmoszférák vonzó elegyével bűvöl el.

Krems an der Donau

Krems an der Donau

A Wachau keleti határán található a régi, jól ismert üzleti és Kereskedelmi központ, a Krems. A régi, aprólékos gonddal helyreállított egyházi épületek és lakóházak között kellemes és pihentető élmény a vásárlás, nem utolsósorban azért, mert a városnegyedből szinte teljesen kitiltották a járműforgalmat. Krems Ausztria egyik legnépszerűbb történelmi városának számít, és az év szinte minden napjára jut valamilyen érdekes fesztivál, vagy kiállítás, amelyre érdemes ellátogatni.

Linz

Linz

A város szívében elhelyezkedő Hauptplatz közvetlenül a Duna mellett helyezkedik el. A 220 méter hosszú és 60 méter széles tér közepén található a Szentháromság-szobor. Magán a területen 1200 óta nemigen történtek nagyobb átalakítások, csak apróbb felújítások. A területet körülölelő házak reneszánsz és a barokk stílusban épültek, s e zárt tér Európa egyik legnagyobbjának számít. A zártságot csak a Duna látványa oldja fel, mely mintegy megtöri a 'doboz' hatást.

Melki Apátság

Melki Apátság

Melk immár több mint 1000 éve Alsó-Ausztria szellemi és kulturális központja. A Babenbergi várként alapított Melki apátságban több mint 900 éve a bencés rendhez tartozó szerzetesek élnek és alkotnak. Az új Apátsági Múzeumban különböző építészeti megoldásokat, fény, hang és új média efekteket felvonultató termek várják a látogatókat. Az apátság építését és gazdasági múltját pótlólagos számítógépes animációk teszik még érdekesebbé. A melki apátságban tett látogatás fénypontja minden kétséget kizáróan a Márványterem és a művészi kialakítású könyvtár.

Passau: város három folyó találkozásánál

Passau: város három folyó találkozásánál

Duna, Inn, Ilz játékának sajátos elegyéből kialakult Passau a nevezetességek, az óváros, és a kanyargós utcák összjátékából született hangulatnak köszönheti rendkívüli szépségét. Ebben a 700 éves városban főleg kereskedelemmel foglalkoztak, és a jómódú kereskedők igényei igen nagyok voltak, iskoláztatták magukat, és pezsgő társasági életet éltek. A passaui egyetem és tulajdonképpen az egész város visszatükrözi a tudományos tradíciókat és történelmet. Valójában a város attól olyan népszerű a fiatalok körében is, mert sokkal többet nyújt, mint csak saját történelmi múltjának maradandó látványa.

Hirdetés
Pihenés a bécsi Duna mentén

Pihenés a bécsi Duna mentén

Dunai ártér vagy Öreg-Duna, Dunasziget vagy Duna-csatorna - Bécsben a Duna jelen van. Így a part és a strandok sincsenek messze. A bécsiek itt pihennek, játszanak és sportolnak, vagy töltenek el élvezetes órákat a strand kávézókban, bárokban és éttermekben az Öreg-Duna mentén vagy a Dunaszigeti Copa Cagranan.

Pozsony

Pozsony

Pozsony egyik legkorábbi magyar királyi vármegyeszékhelyünk volt, várispánságát Szent István királyunk alapította még 1000 körül, ekkor épült fagerenda vázas, földtöltéses vára. Nevét első ispánjáról, Posról kaphatta. A Pannonhalmi Apátság alapító okiratában, 1002-ben Poson néven írták.

Regensburg  a folyómenti város

Regensburg a folyómenti város

Mint egy jólöltötött dámához illik, a város is ékes övet visel; zöldet, minden színárnyalatában, virágokat szines pompájukban: az Allee-kat, a fasorokat. Kevés városban található hasonló, pedig nem városrendezési hivatal kezdeményezte, hanem egy jó ötlet és egy Thurn és Taxis herceg bökezü adományozása. Kétszáz évvel ezelött ültettette az elsö fasorokat a feleslegessé vált erödítések helyén, mainapig a kül- és belhoni sétálók örömére. Vagy a másik oldal, a dunapart, a folyam két szigete.

Tuti menü