Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Városok - Magyar határtól a Fekete-tengerig képes leírás - Duna.tlap.hu
részletek »

Városok - Magyar határtól a Fekete-tengerig - Duna.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: duna.tlap.hu » Városok - Magyar határtól a Fekete-tengerig
Keresés
Találatok száma - 4 db
Belgrád megér egy estet

Belgrád megér egy estet

A Lonely Planet a világ bulifővárosának választotta Belgrádot a közelmúltban. Szegedtől csak két óra autóval, az árak elfogadhatók, látnivaló is akad - a szerb fővárosba is érdemes átugrani egy hétvégére.

Nándorfehérvár

Nándorfehérvár

Nándorfehérvárt a kelták alapították, majd római colonia lett, a kelta eredetű Singidunum néven, s része volt a Dunamenti limesnek. A Római Birodalom kettészakadása után a Keletrómai Birodalomhoz, Bizánchoz került. A stratégiailag fontos helyen, a Száva és a Duna összefolyásánál fekvő várost és erődjét elfoglalták a szarmaták, gótok, hunok és az avarok is. A Dunai limes egy részének 630 körüli avar megszállása egyúttal utat engedett a szlávoknak, akik elözönlötték a Balkánt.

Orsova

Orsova

Orsova első írásos említése 1150 körül: Ursoua. Személynévi eredetű, Urosfalva, szláv raggal. A rómaiak idején a Dierna nevű erőd volt itt. Honfoglaláskori leletek igazolják, hogy Árpád népe egyből megszállta e vidéket is a Dunáig. Árpádkori temetőt is feltártak. A népvándorlás korában összedőlt római erőd közelében az Árpádkorban épült újabb vár, melyet már Nagy Lajos király idejében újjá kellett építeni. A várat Mohács után foglalta el a török, s 1688-ban került vissza. Ekkor új erődök épültek, egyik a szigeten. Még a 18. században is véres harcok folytak Orsova és az erődsziget, Adah Kaleh birtoklásáért. Sziget-vár törökül. 1737-ben a törökök felégették Orsovát. Adah Kaleh csak 1790-ben került végleg vissza. A sziget a 19. században vámszabad, török lakosságú, török birtok volt, a Monarchia fennhatósága alatt.

Szörényvár - Drobeta-Turnu Severin

Szörényvár - Drobeta-Turnu Severin

A környék egyik kiemelkedő látnivalója a Duna, melynek szélessége az Ómoldva és Szörényvár (Turnu Severin) közötti 120 kilométeres szakaszon igen változatos. A Grebeni-hegylábnál 2000 méterre szélesedik ki, míg a Kazán-szoros függőleges sziklafalai 170 méter szélességűre préselik össze a folyót.

Tuti menü