Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Világörökség képes leírás - Duna.tlap.hu
részletek »

Világörökség - Duna.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: duna.tlap.hu » Világörökség
Keresés
Találatok száma - 6 db
 Hihetetlen, milyen helyek vannak Romániában!

Hihetetlen, milyen helyek vannak Romániában!

Románia 1990-ben csatlakozott a Világörökség Egyezményhez: ennek első eredményeként a Duna-delta természeti értékei, a vidék biológiai sokfélesége védelem alá került. A Fekete-tengerbe ömlő Duna Európa második legnagyobb és legjobb állapotban megőrzött folyótorkolatát alkotja. A hatalmas természetvédelmi terület keskeny csatornák által egymásba kapcsolódó, számos édesvizű tavát nagy kiterjedésű növénytakaró borítja. Ez kontinensünk legnagyobb egybefüggő mocsárvidéke, és a Volga-delta mögött a második legnagyobb deltatorkolata. Itt található a világ egyik leghatalmasabb úszó nádszigete. A vízi világ több mint 300 madárfajából 176 itt is költ: kormoránok, kárókatonák, fehér pelikánok és borzas gödények lakják be a területet

A Duna-delta kincsei

A Duna-delta kincsei

A Duna-delta a 2950 kilométer hosszú folyó vége, itt torkollik a Duna a Fekete-tengerbe. A delta egyik ága az ukrán-román határt is képezi, délről pedig a Románia területén található Dobrudzsai-síkság határolja. A torkolat hozzávetőleg kilencezer éves lehet, és a Duna által hozott hordalék útján alakult ki. A területen mindössze húszezer ember él, ám így is nagyon színes kulturális és történelmi szempontból a vidék. Sok néprajzkutatót vonz a hely, mivel számos népcsoport telepedett itt le, vagy él kisebb-nagyobb közösségekben: románok, ukránok, tatárok, görögök, lipovánok (orosz származású, óortodox hitű népcsoport), törökök, ruszinok és mintegy kétszáz magyar is. A Duna-delta Európában a második legnagyobb deltatorkolat, csak a Volga-delta előzi meg. Területe 3440 km2, és ez a hordalékok miatt évente 40 m2-rel növekszik. A delta 1991 óta a Világörökség részét képezi.

Danube Limes UNESCO World Heritage

Danube Limes UNESCO World Heritage

Ön a Danube Limes UNESCO World Heritage elnevezésű projekt weboldalát nyitotta meg. A Magyarország és további négy ország (Németország, Ausztria, Szlovákia, Lengyelország) örökségvédelmi szervezetei és további partnerek együttműködésével megvalósuló program a Római Birodalom határának egyik fontos, de legalábbis különleges részét képező dunai limes-szakasz világörökségi jelölésének előkészítését tűzte ki céljául.

Dunai panoráma és várnegyed

Dunai panoráma és várnegyed

Az UNESCO Világörökség Bizottsága 1987. december 11-én vette fel a világörökségek listájára a Budapest Duna-parti látképét és a budai Várnegyedet, mely a város egyik legszebb, legromantikusabb része. A budai várnegyed egy ősi városrész és egyúttal az ország legjelentősebb műemlék együttese. Igaz, az alapítása óta eltelt mintegy nyolcszáz év , szépsége ma is töretlen, jöhetett földrengés, tűzvész, ostrom, világháború, gyönyörű középkori emlékei mai napig csodálatosak.

Melki Apátság a Világörökség része

Melki Apátság a Világörökség része

A melki apátság több mint 900 éves egyházi és kulturális központ, a Világörökség része. Ausztria egyik legjelentősebb barokk építménye. A bencés kolostort II. Lipót őrgróf alapította 1089-ben. A császári lakosztályokban, ahol egykor VI. Károlyt, Mária Teréziát, VI. Pius pápát és Napoleont is elszállásolták, most állandó kiállítás van, amely a kincstárból, a levéltárból és könyvtárból származó kiállítási tárgyakkal mutatja be az apátság múltját és jelenét.

Újabb világörökségi várományos helyszín Magyarországon

Újabb világörökségi várományos helyszín Magyarországon

2008 nyarán a Közép Európa program keretében elfogadásra került a Danube Limes - UNESCO World Heritage projekt, amelynek fő célkitűzése a magyarországi és szlovákiai Limes-helyszínek várományosi, majd világörökségi nevezésének előkészítése és elkészítése az UNESCO Világörökségi Bizottság számára.

Tuti menü